Translate

fredag 4 oktober 2013

Besök på skolan

Vi hade längre pratat om att göra en återresa till Indien, men inte kommit fram till när den skulle bli av. När så våra goda vänner hörde av sig i början på 2011 och undrade om vi skulle resa tillsammans, tyckte vi det lät som en mycket bra idé. Resan skulle ske i anslutning till barnens novemberlov samma år.

Ett blombud?

På väg till återvinningen?

Ett elektriskt spindelnät?

Naturligtvis skulle resan i första hand uppfylla barnens önskemål...

Entrén till Kingdom of Dreams

...men jag hade en förhoppning om att få göra ett studiebesök på Integral School.

På barnhemmet Basundhara blev vi som alltid hjärtligt välkomnade. Vi insåg att vi var efterlängtade när vi fick varsin vacker blombukett och man hade tryckt upp en stor banderoll till vår ära. Efter kramkalas och rundtur blev vi bjudna på en mycket god lunch. Vi dekorerades även med armband och rödmålade fötter.

Blommor och banderoll

Dekorerade fötter

Som representant för vår förening fick jag så äran att överlämna 30.000 kronor till föreståndarinnan Saila. Dessa pengar, som var öronmärkta för skolprojektet mottogs med stor tacksamhet. De är så nöjda med föreningens arbete, både vad gäller sommarträffarna här hemma och biståndsarbetet.

Saila får en gåva på 30.000 kronor

Integral School ligger inte långt från Basundhara, men på grund av den eftersatta vägen tar resan ca 1 timme. Skolan ligger på landsbygden och på samma mark som Women’s Centre, vilket är ett skyddat boende för utsatta kvinnor. Huset byggdes för 50 kvinnor, men där bor idag drygt 70 kvinnor samt ett 30-tal av deras och andras barn. Mer om kvinnohemmet kan ni läsa i ett tidigare inlägg.
Bland dessa kvinnor bodde alltså ett 30-tal barn. Man var mycket väl medvetna om att detta inte var en bra situation för barnen, men vad var alternativet? Att slänga ut dem på gatan? Därför höll man på att bygga en ny skolbyggnad, intill den gamla. Man hade planerat för fler klassrum, en datasal, ett kemilabb och bibliotek. Men framför allt skulle det bli bostäder för barnen på övre plan. På så sätt skulle barnen kunna flyttas ut från den mycket olämpliga miljön inne på kvinnohemmet. Man planerade att ta den nya byggnaden i bruk inom ett halvår.

Skolbyggnaden under uppförande

Vi besökte skolan på en lördag, men för vår skull väntade ett tjugotal elever på oss i ett av klassrummen. De sjöng ett par vackra sånger innan de ville att jag skulle berätta varför vi var där. Det är inte lätt att så spontant hålla tal, men jag hoppas att de förstod hur oerhört imponerade vi är över deras arbete i ständig motvind. Jag försökte också förklara hur bra det känns att kunna ge tillbaka en liten, liten gåva till det land som gett oss den största gåvan i livet – våra älskade barn.

I klassrumet


Både elever och personal var nyfikna på oss

Som många vet är intrycken djupa efter ett besök i Indien och det tar ett tag att sortera och bearbeta allt man varit med om. I mitt fall satte vårt besök på Integral School och Women’s Centre djupa spår och jag är – om möjligt – ännu mer övertygad om att vi måste hjälpa dessa barn till ett drägligare liv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar