Translate

torsdag 7 november 2013

Boktips

Den senaste tiden har jag läst två böcker som berört mig väldigt mycket:Den hemliga dottern av Shilpi Somaya Gowda

"Somita har nyligen gift sig med mannen hon älskar och karriären som barnläkare i San Francisco har just tagit fart när hon gör en smärtsam upptäckt - hon kommer aldrig att kunna få egna barn.

Kavita är en ung, fattig indisk mor som snart ska föda sitt andra barn. Hennes man hoppas på en son. Hela samhället favoriserar söner, och när Kavita föder en flicka ser hon ingen annan utväg än att lämna bort den nyfödda. Ett beslut som kommer att följa henne under resten av hennes liv.

Asha är flickan som väver samman de båda kvinnornas liv. Hon adopteras till USA från barnhemmet i Mumbai. På ytan saknas inget i hennes liv, men under uppväxten blir konflikterna med Somer allt häftigare och längtan efter den biologiska mamman växer sig starkare. Och en dag ger sig Asha iväg för att finna sina rötter..."

Jag tycker att boken på ett väldigt fint och förståeligt sätt beskriver problemet med Indiens syn på flickor, den uråldriga traditionen som är så djupt rotad. Fattigdomen som gör det omöjligt för familjerna att betala den skyhöga hemgiften, så omöjlig att det bara finns en väg att gå. Garanterar att inget öga är torrt när man läst denna...New Delhi - Borås av Per J Andersson

"En alldeles fantastisk sann historia 
Som en skimrande saga är berättelsen från verkliga livet om Pradyumna Kumar som föddes fattig och oberörbar i en liten by i Orissa i östra Indien. Han kallar sig Pikej. Palmbladet med astrologens profetia har han levt med hela livet: "Du ska gifta dig med en flicka som inte kommer från byn, inte från distriktet, inte ens från vårt land, hon ska vara musikalisk, äga djungel och vara född i oxens tecken".

Profetian följer honom genom livet. Men motgångarna är svåra och många gånger tvivlar han.

På konstskola i New Delhi lär han sig att teckna porträtt. Varje kväll står han i en park för att rita av människor och få ihop till brödfödan. Hans liv är fyllt av kontraster - ena stunden svälter han och sover på gatan, i nästa blir han bjuden hem till premiärminister Indira Gandhi som vill att han ska måla hennes porträtt.

En kväll när Pikej som vanligt står i parken och tecknar kliver en ung blond kvinna fram i ljusskenet vid staffliet. Lotta von Schedvin har rest med folkvagnsbuss från Borås och känt sig dragen till Indien sen hon var liten. Hon är född i oxens tecken, tänker sig en framtid som musiklärare och familjen äger skog i södra Sverige.

Så börjar denna hisnande kärlekshistoria. Chansen att de två ungdomarna ska återses när Lotta har rest hem till Borås igen är minimal. Om det inte vore för en begagnad damcykel av märket Raleigh. Cykeln tar Pikej landvägen mellan Asien och Europa. Trots umbäranden och oändliga motgångar trampar han envist vidare västerut.

Idag är Pikej och Lotta gifta och har två barn. De bor tillsamman i det gula trähuset vid skogen i Sjuhäradsbygden utanför Borås. Pikej har arbetat som bildlärare och Lotta är fortfarande musiklärare på Engelbrektsskolan i stan.
"New Delhi-Borås" lär oss att allting faktiskt är möjligt. Verkligheten överträffar dikten och kärleken övervinner allt. Det enda som behövs är tillförsikt, envishet och en begagnad cykel.
Författaren Per J Andersson är resejournalist och Indienkännare och har bl a grundat resemagasinet Vagabond"
Den här boken tycker jag är bra av två anledningar. Dels för att den är sann men ändå är historien så fantastisk att man kan tro att den är påhittad. Och dels för att man så ingående får beskrivet för sig livet i en liten djungelby i "vårt" Odisha.
Hör gärna av er om ni har tips på andra böcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar