Translate

torsdag 30 januari 2014

Bill Gates och tre myter om fattigdom

Det var säkert fler än mig som förra veckan såg Skavlans talkshow, när han gästades av den (på många sätt) store Bill Gates.

Bill Gates

"Föreställningen att vi inte kan göra någonting åt extrem fattigdom och sjukdom är inte bara felaktig. Den är direkt skadlig."  Så skriver Bill Gates i sitt årliga publika brev.

Bill Gates, som tillsammans med sin fru Melinda leder välgörenhets- organisationen Bill & Melinda Gates Foundation, fokuserar på tre myter som förhindrar framsteg för världens fattiga.

Han inleder med att konstatera att världen enligt nästan alla mått mätt är en bättre plats att leva på än någonsin, men att förvånande många människor tror att det är tvärtom. Och han anser att det är en direkt skadlig uppfattning som gör arbetet med att förbättra världen svårare.

Bill Gates tar upp tre myter som han diskuterar ingående för att visa att de är just myter:
  • Fattiga länder är dömda att förbli fattiga
  • Bistånd är ett stort slöseri
  • Att rädda liv leder till överbefolkning
Med en rad exempel visar han att många av de länder som var fattiga i hans ungdom idag tagit sig upp till en nivå där de klarar sig själva. Det är inte längre relevant att tala om utvecklade länder och utvecklingsländer, utan snarare  om låg-, medel- och höginkomstländer. Han vågar sig också på att spå att det 2035 knappt kommer att finnas några fattiga länder, med dagens mått mätt.

Bland hans positiva exempel finns Mexiko, Brasilien, Kenya, Kina och inte minst Indien.

När det gäller bistånd ger Bill Gates en rad exempel på att det verkligen leder till förbättrade villkor för människor, och att alternativet - att dra ner på bistånd - inte ger några stora besparingar, samtidigt som det förvärrar situationen.

Han underkänner också argument om exempelvis korruption för att stoppa bistånd. Korruption förekommer i alla verksamheter, men det gäller att ha rätt proportioner och att det mesta biståndet faktiskt träffar rätt och räddar liv.

Den tredje myten, den om överbefolkning, punkterar Bill Gates med statistik som entydigt visar att minskad barnadödlighet mycket snabbt leder till minskat barnafödande och minskad befolkningstillväxt. Friskare mammor med friskare barn väljer helt enkelt att föda färre barn.

Bill Gates hyllar Sveriges givmildhet eftersom vi är det land, som tillsammans med Norge, Danmark och Holland skänker mest i världen. Han anser även att det inte är något speciellt att han som är så förmögen delar med sig. Däremot beundrar han "vanliga" människor som offrar både sin ekonomi och fritid för att hjälpa sina medmänniskor.

Med en förmögenhet på ofattbara 76 miljarder dollar (uppgifterna varierar) är Microsofts grundare bara världens näst rikaste man, men förmodligen världens generösaste man.
Källa: Mats Lewan, NyTeknik

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar