Translate

måndag 13 januari 2014

Boktips II


Innan floden tar oss

Innan floden tar oss av Helena Thorfinn


"Sofia och Janne packar väskorna för att bosätta sig utomlands. Sofia har höga ambitioner för sitt nya jobb.som biståndschef på svenska ambassaden i Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Janne ställer motvilligt in sig på att vara medföljande man och ta hand om barn och hem.

Samtidigt mördas en ung kvinna, Mukta, av sin man i en liten by långt ute på landsbygden. Hennes småsystrar flyr till Dhaka för att undvika att giftas bort med åldrande män.

Mötet med verkligheten i Dhaka blir lika omtumlande för svenska Sofia och Janne som för flickorna från byn och deras tillvaro vävs snart samman med de unga systrarnas. Deras förutsättningar är helt skilda men var och en drivs av sin övertygelse, sina mål och drömmar. Sofia stöter snart på hinder i sitt arbete med jämställdhetsfrågor och byflickorna upptäcker att de kan tjäna egna pengar.

Berättelsen synliggör en värld av festande diplomater, magra textilarbetare och svenska barnfamiljer. En värld där karriärister och idealister samsas runt samma pool och där terrorism och tennismatcher präglar vardagen.

Innan floden tar oss är en roman som doftar och stinker, sprakar av färg, brusar av liv och tar oss till platser och händelser i en myllrande fart. Med samma närvaro och humor skildras svenskarnas försök att göra gott och vara politiskt korrekta som de bangladeshiska flickornas drömmar och vägval. En vid, stark och spännande skildring som på samma gång berör angelägna och svåra frågor som de mer vardagliga."


Jag tycker att boken är mycket intressant och tankeväckande inte minst för att den lika gärna kunde ha utspelat sig i grannlandet Indien.

Författaren berör på ett tydligt sätt hur komplicerat biståndsarbete är, där korruption är vardag och hur vi i Sverige så gärna vill göra gott men samtidigt inte bryta mot lagar och regler. "Med noll tolerans mot korruption blir det noll aktiviteter. Förstår politikerna det? Bästa sättet att undvika korruption är att inte göra något alls".

Boken pekar också på hur arbetsförhållandena är i dessa länder, där de i princip livegna kvinnorna har omänskligt låga löner och fruktansvärda arbetspass. Allt för att ägarna ska tjäna enorma summor och vi i väst ska kunna handla oförskämt billiga varor.

Jag vill poängtera att jag absolut inte förespråkar korruption, men det förekommer i stora delar av världen och verkligheten är sällan svart eller vit.

En hel massa tankar sätts igång, i alla fall hos mig som biståndsansvarig i vår förening...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar