Translate

fredag 24 oktober 2014

Happy Diwali!

Runt om i Indien firas det årligen hundratals, kanske tusentals, festivaler och högtider. Vissa av festivalerna är väldigt lokala medan andra firas över hela landet. Många av festivalerna firas dessutom bara inom en viss religion eller kultur.

Deepawali, eller Diwali som den ofta heter i folkmun, är ljusets festival och firas med stor entusiasm av alla hinduer världen över. Översättningen betyder "raden av lampor" och mycket vanligt är att man placerar ut lampor och oljelyktor runt husen. Det är därför Diwali kallas ljusets högtid. Det tillhör även att man målar en så kallad rangoli vid sin dörr.


Det unika med den här festivalen är harmonin av fem olika filosofier med en dag var för en särskild tanke eller önskan:

Dhanteras är dagen som startar hela festivalen och det är även många Indiska företag som börjar räkenskapsåret denna idag. I år inföll den dagen den 23 oktober.

Naraka Chaturdasi eller Choti Diwali är den andra dagen av festivalen. Den markerar när Lord Krishna och hans fru Satyabhama besegrade demonen Naraka och befriade världen. Denna dag renar man sig och vilar så att man orkar med allt firande den tredje dagen.

Diwali och Lakshmi Puja är den tredje dagen. Då dyrkan man gudinnan Lakshmi, gudinnan av rikedom och välbefinnande. Man besöker Laksmhi-templet för att tacka för föregående år men även för att önska sig rikedom och välbefinnande i det nästa.

Gudinnan Lakshmi

Govardhan Puja är den fjärde dagen. Det var denna dag som Krishna segrade över Indra och räddade befolkningen från åska och regn genom att lyfta Govardhana Hill med sitt lillfinger.

Bhai Dooj är den femte och sista dagen. Denna dag bjuder systrarna in sina bröder till sina hem och ber för deras välbefinnande.

Diwali är en festival av glädje, storslagenhet, klarhet och lycka. Fester anordnas och uppklädda män, kvinnor och barn besöker tempel och vackert upplysta marknader. De flesta besöker släkt och vänner för att lyckönska dem och man byter presenter med varandra. För dem som inte kan besöka någon finns det en uppsjö av kort och presenter att välja bland så att man åtminstone kan skicka något.

Så Happy Diwali till er alla och jag önskar er rikedom och välbefinnande!Här hittar ni en förteckning över årets helgdagar i delstaten Odisha >> http://www.officeholidays.com/countries/india/odisha/2014.phpKälla: indien.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar