Translate

fredag 10 oktober 2014

Nobels fredspris 2014

Idag tillkännagavs att Nobels fredspris går till 17-åriga Malala Yousafzai. Denna kloka och modiga tjej från Pakistan skrev jag om redan för ett år sen. Sök oktober 2013 i bloggarkivet till höger för att läsa det inlägget.

Kailash Satyarth och Malala Yousefzai
Kailash Satyarthi & Malala Yousafzai

Malala delar priset med Kailash Satyarthi från Indien, som i decennier har kämpat mot barnarbete. De får priset för sin kamp mot förtryck av barn och ungdomar, och för alla barns rätt till utbildning.

"Barn måste få gå i skolan och inte bli ekonomiskt utnyttjade. Vi ser det som en viktig punkt att en hindu och en muslim, att en indier och en pakistansk, går med i en gemensam kamp för utbildning och mot extremism" sa man från Nobelkommittén.

Kailash Satyarthi är alltså en indisk barnrättsaktivist. 2004 misshandlades han i Uttar Pradesh när han försökte befria barnslavar som hölls fångna på en cirkus. Tre dagar senare inledde han en hungerstrejk för att få loss de barn som fortfarande hölls kvar.


År 2007 lyckades Satyarthi få polisen i södra Delhi att utföra en räd mot en textilfabrik som anställt omkring 100 barnarbetare.


Satyarthis organisation "Bachpan Bacahao Andolan" (Rädda barndomen) har lyckats befria över 82.000 barn som befunnit sig i olika former av slavarbete. Han har kampanjat över hela världen om sociala frågor för barn. Dessutom har han grundat ett märke som garanterar att mattor som görs i Indien inte görs av barnhänder.

Det är beräknat att det idag finns 168 miljoner barnarbetare runt om i världen. År 2000 var den siffran 78 miljoner högre. Världen har kommit närmare målet om ett avskaffande av barnarbete. Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi är synnerligen delaktiga i det resultatet.

Ett mycket bra val av Nobelkommittén!
Källa: sr.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar