Translate

söndag 26 juli 2015

Boktips

När solen envisas med att lysa med sin frånvaro kan det kanske sitta fint med ett par boktips;


Sankmark - Jhumpa Lahiri

Pulitzerprisvinnaren och Man Booker Prize-nominerade Jhumpa Lahiri är tillbaka med en vacker, spännande och inträngande roman. Sankmark är en fängslande familjehistoria som spänner över generationer och geografiska platser.

Två bröder hopsvetsade av en tragedi. En kvinna förföljd av sitt förflutna. Ett land drabbat av revolution. En kärlek som varar även efter döden. En roman utöver det vanliga vars handling utspelas både i Indien och Amerika, skriven av en av vår tids mest lysande författare.

Bara femton månader skiljer i ålder mellan bröderna Subhash och Udayan. De är oskiljaktiga och förväxlas ofta med varandra i den förort till Calcutta där de växer upp. Men de är också varandras motsatser och deras framtid ser helt olika ut.
Det är 1960-tal. Udayan, som är karismatisk och impulsiv dras till Naxaliterörelsen, som slåss mot ojämlikheter och fattigdom. Han riskerar allt för det han tror på. Subhash, den plikttrogne, delar inte sin yngre brors politiska engagemang. Han lämnar hemmet för vetenskaplig forskning i en lugn kustort i Amerika. Men när Subhash får veta vad som hänt brodern återvänder han till Indien. Där hoppas han kunna samla ihop det som återstår av den splittrade familjen och att läka de sår Udayan har lämnat efter sig.

/adlibris.se


En lämplig ung man - Vikram Seth

En lämplig ung man är en roman på över tolvhundra sidor i traditionell realistisk stil, som innehåller en rundmålning av nordindiskt samhällsliv, där minnen av befrielsekampen är levande.
Romanen utspelas under ett drygt år 1950-1952 med vinter, årsfester, hetta och monsun. Successivt introduceras de fyra familjer som står i centrum och ett antal teman, som utvecklas, isoleras och sammanflätas.

En hinduisk Kongresspolitiker och skatteminister i delstatsregeringen i en landsortsstad och hans barn är huvudpersoner. Romanen inleds med den äldsta dotterns bröllop och slutar med den yngstas.
Genom giftermål aktualiseras de andra familjerna och ett tvärsnitt av Indiens befolkning.

Här finns läderarbetare som sluter sig samman och strejkar och en muslimsk storgodsägare, och hans söner och syster, som är politiker. Här finns såväl en frigjord universitetskvinna som en gammaldags kultiverad kurtisan, som flera av männen förälskar sig i och som i slutfasen genom de dolda relationerna till romanens äldre män visar sig bära på en hemlighet som leder till katastrof.

Tyngdpunkten i romanen ligger dock på vardagslivets skiftningar och skandaler.

/världslitteratur.se


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar