Translate

torsdag 27 augusti 2015

Indiska kläder - sari

Indiska kläder skiljer sig en hel del från våra västerländska. I de indiska storstäderna har de västerländska kläderna fått ett fotfäste, främst bland män och yngre personer, men det är fortfarande de inhemska plaggen som dominerar stadsbilden.

Här följer en beskrivning av klädesplagget sari:

Kvinnor på stranden i Puri

Sari eller saree är ett vanligt och vackert klädesplagg för kvinnor i Indien och i många länder runt om. En sari består av ett sex meter långt tygstycke. Den vanligaste varianten på hur man bär en sari, är när man lindar den runt sin midja med ena delen draperad över ena axeln, denna del över axeln kallar man pallu.

Till en sari använder man sig av en underkjol så kallad chaniyo (petticoat). Underkjolen köper man i en matchande färg som passar sarin.

Man behöver även en choli, det vill säga en midjekort tight top. Köper man ett sarityg så finner man oftast att en del av tyget ser lite annorlunda ut, men sitter ihop med det övriga. Detta är delen som man syr sin choli av.


Väljer man att sy upp sin sari så syr man en fåll på nedre innerkant som finns där som en tyngd för att få sarin att falla fint samt skydda då sarin ofta är lång och släpar i marken.Saris finner man i massor av olika färger, mönster, och fabrikat. Så det är bara att hitta sin stil i denna djungel.


En sari kan knytas på 118 olika sätt, beroende på vart du är och så klart vad som är inne lite för tillfället. Vill man hitta något passande och kanske inte vet var man letar, kan man alltid kolla på någon Bollywood film för att få lite inspiration. Många skräddare i Indien vet vad kändisar i filmer har på sig och de kan ofta göra något liknande.


I den här videon ser vi en av de 118 sätten du kan bära en sariKälla: indien.nu

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar