Translate

torsdag 31 maj 2018

Jag fick en liten idé...

Under alla de år jag haft kontakt med barnhemmet och skolan har jag förundrats över hur duktiga barnen är på att teckna och måla. Jag har också fått lära mig att i den holistiska andan som skolan bedrivs ser man till att uppmuntra såna kunskaper som konst, musik, dans och yoga. Dessutom tävlar de mot andra skolor i dessa ämnen flera gånger per år.

Golvmålning


Golvmålning

Väggmålning

Väggmålning

Jag fick plötsligt en liten idé. Kanske kunde barnen på skolan måla några konstverk, skicka dem till mig och jag säljer dem för "dyra pengar" här i Sverige? Pengar som föreningen sedan skickar tillbaka till Indien.

Jag kontaktade föreståndaren Snigdha, och redan nästa dag hörde hon av sig. Det var en toppenidé och hon skulle genast sätta barnen i arbete. Jag lovade att barnen och deras teckningar skulle visas i min blogg, och det tyckte de var väldigt spännande.

I slutet på inlägget ser du hennes berättelse hur och varför skolan kom till, kostnader runt eleverna och hur allt finansieras.


Konstnärer i arbete

Nu har alla teckningar kommit samt ett antal vackert dekorerade kuvert, perfekta när man skänker pengar eller lotter på bemärkelsedagar.

ALLA KUVERT SÅLDA!
Exempel på kuvert

Exempel på kuvert

Kuvert  30 kr/st

*********


Alla konstnärer:

Biplaba


Biti

Gelhi

Kunu

Laxmi

Laxmipriya

Ranu P.

Rebika

Sambhabana
Ranu B.

Sonali
Rachana
Rani


Alla tavlor:


Tavlor 100 kr/st

Vill du ha dem inramade ordnar jag det till samma pris,
men då tillkommer frakt om de ska skickas med post.
 😊 Det är inget som hindrar att du bidrar med mer 😊
Skicka ett mail med din beställning till:
lailabystrom@hotmail.com


Snigdha passade på att ge en liten bakgrund till hur och varför skolan kom till. Hon är föreståndare på skolan och skriver såhär;


Sri Aurobindi Integral School liknar inte andra skolor. Inflödet av övergivna barn till Basundhara är konstant år efter år. Vissa av barnen är relativt gamla när de kommer och i de allra flesta fall har de ingen tidigare utbildning, en del av dem känner inte ens till alfabetet. Till det kommer deras grymma erfarenheter av livet med i bagaget.

I de statliga skolorna tillåts inte äldre barn att gå i de lägre årskurserna, och där skäms även de äldre barnen om de måste sitta tillsammans med de som är mycket yngre än dem själva. Dessutom är det i det närmaste otänkbart för de statliga skolorna att ta emot barn med lättare psykiska och mentala funktionshinder, trots att de är i störst behov av individuellt stöd.

Efter många års erfarenhet av denna pressade situation, bestämde sig Basundhara för att starta en skola efter våra egna premisser och för att kunna tillgodose barnens behov. Vår viktigaste uppgift är att hjälpa dem ur deras trauman, därefter försöker vi utbilda dem inom något yrke där det inte krävs några högre akademiska studier och samtidigt se till så att de i alla fall klarar sig igenom årskurs åtta. Men eftersom det är Basundharas egna skola, får vi inget statligt stöd till den.

Just för tillfället har vi 74 barn som bor på internatet. Barnen är föräldralösa eller har bara en förälder kvar och samtliga kommer från väldigt fattiga förhållanden. Av dessa 74 barn kommer 38 via Child Welfare Committee (CWC). De övriga har kommit direkt för omhändertagande och undervisning och alla är de offer för fattigdom, splittrade hem och dysfunktionella familjer.

För de barn som kommer via CWC får Basundhara ett statligt bidrag varje månad på 2.000 INR (240 kr) per barn, vilket såklart inte alls räcker till för alla kostnader runt dem som t.ex. mat, kläder, skolböcker, mediciner mm. En uppskattad månadskostnad för varje barn på Basundhara är 5.000 INR (600 kr). En frukost kostar ca 20 INR (2,50 kr) och en middag 35 INR (4 kr). För de barn som inte kommit via CWC får Basundhara inga bidrag alls.

Förutom det är lärarnas löner en stor kostnad. Vi kan inte betala våra lärare så mycket mer än 4.000 – 5.000 INR (475 – 600 kr) i månaden, vilket är väldigt lågt med tanke på vad det kostar att leva idag. Eftersom vi inte får några statliga bidrag måste vi helt förlita oss på donationer, och det i sin tur gör att vi inte kan anställa och behålla de allra bästa lärarna. Vi är medvetna om detta och jobbar med det.

En frukost = 2,50 kr
En middag = 4,00 kr
Total månadskostnad för ett barn = 600 kr
En månadslön för en lärare = 475-600 kr

De statliga skolorna kan betala mycket högre lärarlöner. Likaså de privata skolorna, eftersom föräldrarna betalar höga avgifter för sina barn. Där kan även lärarna tjäna extra genom att ge privatlektioner till eleverna och den möjligheten finns såklart inte hos oss.

Däremot har vi de tre senaste åren haft turen att en studentorganisation i USA skickar och ett bidrag varje månad på 47.500 INR (5.600 kr) till lärarlöner. Men då vi har nio klasser (med en lärare i varje), en yogalärare, en musiklärare och en föreståndare för internatet att avlöna räcker det inte så långt. Dessutom finns det alltid ett behov av underhåll, reparationer och nybyggnationer på både skola och barnhem.

Trots allt är kompetenta lärare en förutsättning för alla skolor, så därför har vår styrelse nu beslutat att anställa sådana genom att betala högre löner, och på något sätt kommer vi att klara av det. Vårt uppdrag är att ge dessa barn ett starkt fotfäste i livet. Vår förhoppning är att vi alla tillsammans kan hjälpas åt att nå detta mål  /Snigdha

💗💗💗💗

Tack för att Du hjälper oss att hjälpa!

Föreningen Basundharas Vänner


Pg 29 26 28-5


Orgnr 802411-2339


💗💗💗💗Inga kommentarer:

Skicka en kommentar